MoldoveneascăРусскийEnglish
Discursul Domnului Vasile Tarlev , Copresedinte al partidului “Renaștere “, Peședintelele CNIAM, cu ocazia eliberării orașului Chișinău de sub ocuparea fascista PDF Print E-mail
Friday, August 23 2013 15:13

Dragi Prieteni!

Pe  data  de 24 august se înplinește 69  ani  de  la  eliberarea  orașului  nostru  iubit Chișinău de sub ocuparea  fascista.

Eliberarea completă a RSS Moldovenești a fost efectuată în timpul operațiunii Iași-Chișinău, care s-a început pe data de 20 august 1944. Anume în aceasta data a anului 1944 forțele de eliberare sovietice au intrat în capitala Moldovei. Primul batalion de infanterie sub conducerea căpitanului Belischii A. I.  a eliberat  Chișinau.

De la prima până ultima zi a Marelui Război pentru apărarea Patriei  moldovenii împreuna cu alte popoarele Patriei noastre au luptat curajos inpotriva cotropitorilor  fascisti, acționînd în grupuri de partizani și  organizații patriotice  au avut contrubuția esentială în obtinerea   victoriei  decisive  şi definitive asupra inamicului.

Grea  a fost obținerea victoriei  mult așteptată asupra fascismului. Durerea a atins aproape fiecare familie. Barbarii naziști au  transformat în ruini sute de orașe, mii de sate, uzini, fabrici, școli, spitale,  biblioteci  si  intreprinderi.  Au fost  cauzate  pagube enorme. Niciun  stat capitalist nu ar fi putut suporta aceste pierderi enorme, dar țara noastra  a fost capabilă să elimine în scurt timp consecințele  agresiunii  naziste.

Datorită eforturilor enorme oamenii au fost  reîntorși la o viață normală și au fost capabili de a restabili economia țării, necătînd la  dificultățile și greutătile existente au transformat Republica Moldova într-o grădină înfloritoare și un  stat  prosper.

Operațiunea Iași-Chișinău, pe parcursul căreia a fost complet eliberată de dușmanii  Moldova, a  avut o mare importanță  strategică. Ca urmare,  a creat condiții favorabile pentru eliberarea de invaziile fasciste popoarele din Europa de Sud-Est.

Fiii și fiicele poporului sovietic au salvat și au eliberat poporul moldovenesc de sub jugul fascist.  Fie că aceasta data pentru noi și pentru noile generații să rămâne pentru totdeauna o zi de doliu și ziua comemorării.

Veteranii noștri dragi cu demnitate, răbdare si curaj, au lucrat pentru dezvoltarea și consolidarea țării noastre, pentru educarea tinerei generații. Ne închinăm și vă mulțumim pentru realizările Dumneavoastre. Anume Dumneavoastră suntem recunăscători de liniște și pace, care sunt dominante în prezent pe teritoriul Republicii Moldova și nu numai.

Adresez apelul generațiilor  actuale a țării noastre  de a ne uni în numele Independenții, Suveranității, Integrității Teritoriale al Republicii Moldova și Bunăstării poporului nostru, care au apărat părinții și bunicii noștri.

În a 69-a  aniversare de la data eliberării Chișinăului de sub ocuparea fascistă,  felilicit  locuitorii Chișinăului și întregii țări, în special veteranii noștri dragi cu aceasta sărbătoare și vă doresc sănătate,  pace, fericire  și prosperitate!

 

1joomla.ru picma.ru mamentyev.ru
CNIAM.MD - Congresul Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova