MoldoveneascăРусскийEnglish
Colaborarea mediului de afaceri din Republica Moldova și Ungaria în contextul proceselor integraționiste în spațiul Euroasiatic PDF Imprimare Email
Luni, 25 Noiembrie 2013 18:06

Din momentul creării statului nostru relațiile de colaborare între Moldova și Ungaria au fost caracterizate drept unele dinamice și de prietenie.

Semnarea acordului de colaborare între Moldova și Ungaria a creat premize favorabile pentru dezvoltarea colaborarii economice în toate sectoarele ale economiei, în special în domeniul creării climatului investițional și al inovației.

Semnarea acestui acord a contribuit la  consolidarea cooperării investiționale atăt prin crearea misiunelor special de afaceri, organizarea forumurilor economice,  căt și prin acordarea programelor de ajutor pentru mediul de afaceri din Moldova și Ungaria. Acest fapt a creat noi oportunități  în vederea creării  întreprinderilor mixte moldo-ungare.

Actualment guvernul Ungariei a ales direcția prioritară a politicii economice externe sub genericul “Deschiderea spre Est”, scopul căruia constă în primul rînd în dezvoltarea sectorului microeconomic. Obiectivul direcției respective constă în consolidarea  și asigurarea dezvoltării relațiilor de colaborare a Ungariei cu țările Europei de Est. Trebuie de remarcat faptul că această regiune este considerată drept prioritară inclusiv și pentru Moldova.

Doresc să apreciez de asemenea  decizia guvernului  Ungariei în vederea extinderii serviciilor financiare prestate de "Eximbank"  pentru companiile ungare care exportă în piața Moldovei, precum și stabilirea relațiilor de cooperare  directe cu băncile comerciale din Republica Moldova pentru  oferirea instrumentelor  financiar-bancare  întreprinderilor din ambele țări.

Acest fapt contribuie la consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agrar și a industriei alimentare prin transferul tehnologiilor și echipamentelor utilizate în cultivarea și prelucrarea cerealelor, fructelor, căt și dezvoltarea sistemelor de irigare, etc.

În timpul apropiat va fi semnat Memorandum între Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Ministerul dezvoltării sectorului agrar al Ungariei în domeniul protecției mediului înconjurător, ceea ce vizează stabilirea și dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul reconstrucției stațiilor de purificarea apelor reziduale,  auditul sistemelor de gestionare a securității mediului, reciclarea gunoiului și promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Este necesar de remarcat de asemenea organizarea conferințelor, meselor rotunde și expozițiilor moldo-ungare. Unul din exemplele recente fiind participarea Moldovei în a III Expoziție internațională în domeniul mediului “Ecoindustria”, care a avut loc în Budapesta. Scopul expoziției a fost prezentarea rezultatelor în domeniul utilizării resurselor inovatoare în   domeniul ecoindustriei, scopul final fiind trecerea  la economia ecologică. Congresul Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova (CNIAM) susține programul adoptat de către Guvernul Ungariei “Deschiderea spre Est” și cred că aceasta decizie este de o importanța strategică.

Forumul de astăzi este menit să ofere un nou impuls pentru stabilirea unei cooperări reciproc avantajoase și durabile, deschiderii noilor direcții de colaborare cu țările Europei de Sud-Est, țărilor CSI și Asiei Sud-Estice. Din numele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova propun investitorilor cointeresați 2 proiecte actuale, atractive și de perspectivă.

În concluzie doresc să menționez, că Ungaria este un partener de importanța strategică pentru Republica Moldova și Congresul Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova (CNIAM) este cointeresat în dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu Ungaria, Clubul de Afaceri din Ungaria și  Congerul Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor.

 

1joomla.ru picma.ru mamentyev.ru
CNIAM.MD - Congresul Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova