Societatea pe acţiuni «PRODUSE CEREALIERE» Adresa: str. Burebista, 17, mun. Bălti, Republica Moldova, MD-3101 tel.: (+373 231) 3-01-90, fax: (+373 231) 3-41-83 e-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Valentin Stepanov Născut la 10 mai 1952, în satul Parcani, Slobozia Agronom, absolvent al Institutului Agricol din Chişinău (1974). Din 1995, director al «Produse cerealiere» SA. Combinatul de produse cerealiere (or. Bălţi) a căpătat o faimă binemeritată, graţie succeselor obţinute în domeniul morăritului şi activităţii de producere a distilatului şi rachiurilor din cereale. In anul 1995, combinatul (fondat în 1944) a fost reorganizat în societatea pe acţiuni «Produse cerealiere» care, în principiu, producea făină şi crupe de calitate.
Astăzi, capacitatea zilnică De prelucrare a intreprinderii constituie 250 tone de griu si 130 tone de porumb, capacitatea maximă a elevatorului Tiiitâ de 34 mii tone. în anul 1996, întreprinderea, încercând să-si menţină funcţionalitatea, a introdus, » cu statut de pionierat în republica noastră, industria de producere a distilatului din cereale. Zilnic, aici se produc 1.000 decali- tri de spirt rectificat pur (clasele «Lux» şi «Extra*), util nu doar pentru producerea băuturilor alcoolice, ci şi pentru industria farmaceutică. Pentru a-şi spori productivitatea, între-prinderea a lansat, în anul 2001, noua marcă comercială de votcă «Spicul de aur», producind cate S mii sticle pe ora. «Spicul de aur», «Roua Moldovei», «Populară», «Hai noroc!», «Moara veche», votcile specifice «Nucul de aur», «Pepersky» ş. a., precum şi balsamul «Nucul de aur», obţinut în baza tincturilor spirtoase a 16 plante medicinale, dar mai ales, în baza tincturii din nuci verzi, se bucură de o apreciere sporită în rândul consumatorilor. într-un răstimp de mai puţin de doi ani, aceste produse au căpătat recunoaştere internaţională şi au fost decorate cu 25 medalii la diverse concursuri de degustare. Actualmente, combinatul se plasează pe locul doi în republică în ceea ce ţine de comercializare băuturilor spirtoase. întreprinderea îşi extinde activitatea şi prin investiţii în producerea vinurilor. în prezent, la filiala din Ghetlova a fost relua- ta activitatea de producere a materialului vinicol, aici funcţionând o linie de turnare a vinurilor dulci «Izabella», «Licfia», «Zem- fira» în recipiente de doi litri şi în PET-uri de 0,375 litri, pentru a fi comercializate pe pieţele din Rusia. In ultimii patru ani, volumul de pro-ducţie al combinatului a crescut de mai mult de două ori, în 2003 acesta fiind estimat la 63,6 mln. lei. Firma «Enteh» SA este distribuitorul general, acţionarul majoritar şi principalul investitor al întreprinderii. Cu scopul de a-şi diversifica domeniile, de a-şi asigura stabilitatea şi a-şi spori productivitatea, în anul 2000, întreprinderea şi-a construit şi un complex zootehnic, care foloseşte nutreţuri combinate şi rămăşiţe de cereale neutilizate la producerea distila-tului. în prezent, ferma dispune de peste 3 mii porcine. Angajaţii combinatului, cei peste 500 specialişti înalt calificaţi, continuă să dezvolte potenţialul economic al întreprinderii, să ridice autoritatea ei atât pe piaţa internă, cât şi pe cea din afara republicii. |