Vasile Tarlev: "Renaștere" - nu este un partid de buzunar a cuiva , ci partidul tuturor cetățenilor Republicii Moldova "
La o recentă conferință de presă, decicată înregistrării noului partid „ Renaștere ” la Ministerul Justiției al Republicii Moldova, liderii săi au subliniat necesitatea acestei formațiuni politice în societate. Într-adevăr, timp de două luni, la noul partid creat „Renaștere” au aderat circa 8 000 de oameni. Deja sunt create aproximativ 400 de organizații teritoriale, care își desfășoară activitatea în mai mult de 30 unități regionale ale Moldovei. Emblema partidului – o barză albă pe fundal roșu, pe aripile căruia este afișată harta Moldovei.
Unele din sarcinile principale ale noului partid „Renaștere” sunt asigurarea independenței, suveranității, statalității și integrității teritoriale a Moldovei, bunăstarea poporului, dezvoltarea eficientă a economiei naționale, sferei sociale și neadmiterea românizării forțate a țării, asigurarea drepturilor egale a tuturor cetățenilor.
Co-președintele noului partid „Renaștere” este Președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova, doctor în științe tehnice, ex-primul-ministru Republicii Moldova, Vasile Tarlev. El a venit în politica din sectorul real al economiei nationale. Și acest tip de activitate este foarte bine cunoscut pentru el.
Aflîndu-se mereu printre oameni, Domnul Tarlev, cunoaste problemele cetățenilor țării noastre. El este convins că nu trebuie acceptate aspectele negative ale vieții. Despre toate acestea, domeniile prioritare de activitate, strategia și tactica noului partid „Renaștere” este interviul revistei «К.О.».
Unele aspecte ale vieții contemporane în Moldova.
Potrivit dlui Vasile Tarlev, în Moldova în ultimii ani s-a creat o situație negativă și foarte periculoasă, devenind rezultatul unei serii de crize continue, care, atingînd apogeul, a atras societatea într-un impas, rupînd-o în bucăți. Societatea în țară a devenit vulnerabilă, supusă amenințărilor atît externe, cît și interne. Pe de altă parte, poporul multinațional al Moldovei nu este de acord de a se împăca cu această perspectiva tristă, conștientizînd responsabilitatea pentru țara noastră fața de strămoși și generațiile viitoare. Economia statului se află într-o stare deplorabilă, iar reprezentanții autorităților statale încearcă să convingă societatea că toate necazurile sunt consecințele crizei globale, deși acest lucru nu este adevărat. Analizați și D-stră!
Datele Comitetului Statistic al CSI arată că Moldova, conform majorității indicătorilor, rămîne în urma tuturor țărilor CSI. Curios este faptul că, principalul indicator macroeconomic (PIB) pe CSI, indiferent de criza economică, a crescut de la 104,6% în trimestrul I al anului trecut până la 104.7% în anul curent. În Moldova, insa PIB-ul a scăzut radical – de la 108,4%, în anul trecut, la 101% în anul curent. Din păcate și spre rușinea noastra, creșterea sau scăderea PIB-ului, afectează nu numai producția materială ci și câștigurile așa-numitor gastarbaiteri, adica concetățenilor noștri, care transferă banii familiilor proprii. Anume acesti bani asigură cererea și mai mult de două treimi închid cifra de afaceri a comerțului și sectorului de servicii în țara. În țările CSI, producția industrială a crescut cu 102,9%, iar în Republica Moldova s-a redus cu 99,6%. Investițiile directe în economia națională a Republicii Moldova a scăzut de 48,6%. Aceste cifre sunt mai elocvente decât cuvintele și declarațiile politice, ne mai vorbind de statisticile îngrozitoare a UE.
Situația este agravată de faptul că guvernul, care a decis "să remedieze" situația în țara, înăsprește politica fiscală, în speranța de a completa partea de venituri a bugetului prin creșterea impozitelor. Dar nu trebuie să fii un doctor în științe economice, ca să înțelegi că: rezultatul va fi opus. Businessul va merge si mai departe "în umbra" cu o viteza si mai mare și nu va fi colectat nici nivelul așteptat,nici planificat si nici nivelul anului trecut a impozitelor.
Odată cu creșterea poverii fiscale asupra întreprinderilor avem toate motivele să confirmam și să credem că partea de venituri ale bugetului și pentru anul viitor nu va fi îndeplinită. Defalcările fiscale de diferite nivele sunt completate în buget din sfera businessului. Businessul plătește impozite directe și accize, salarii, din care se deduc defalcările, incluziv asigură și plățile în fondul de asigurări sociale și etc. Deci, dacă relațiile dintre autoritățile publice și business nu se va normaliza,atunci în anul viitor situația economica va fi și mai rea.
După estimările experților, ca urmare a rectificării bugetului în anul curent, din cauza reducerilor semnificative ale cheltuielilor pe salarii, până la sfârșitul anului, aproximativ, 21 de mii de oameni din sectorul public vor pierde locurile de muncă ne mai vorbind din cei din sectorul real al economiei naționale. Cu mare regret, statul nu este în stare să asigure acestor persoane locuri de muncă și coșul minim de consum. Ce vor face ei? Incotro vor merge? Evident, vor căuta fericirea și bunăstarea materială în străinătate. Alianța pentru integrare europeană, în proiectele recente de acte legislative, deja a introdus mecanisme ascunse de expulzare a cetățenilor Republicii Moldova la lucru în străinătate. Probabil că funcționarii responsabili au introdus o formula noua de cîștig prin „închirierea” cetățenilor proprii, trăind în același timp cu plăcere pe procentul din banii transferați.
În ultimii ani, populația Moldovei are o reacție alergică persistentă la cuvîntul „optimizare”, care deja poartă un sens negativ. Așa – numita „ optimizare ” a afectat, în primul rînd, cultura, sănătatea și educația a oamenilor. Se face economisire pe cel mai sfînt – pe generația mai în vîrsta și pe generația tînară, lipsind copii de posibilitatea de a fi educați. Cînd este vorba de reducerea unor cheltueli bugetare, în primul rînd, se face economisirea pe proiectele sociale și investiționale.
Potrivit analiștilor din SUA, pentru țara noastră – către anul 2200, în cazul dacă situația se va dezvolta așa cum se dezvoltă în prezent, trebuie să așteptăm dispariția populației Moldovei, în urma migrației totale și ratei negative ale sporului natural.
Și totuși, una dintre cele mai acute probleme în țara noastră este cea a unei conviețuiri armonioase, tolerante cu minoritățile naționale. În ultimii ani, în fiecare zi statutul lor inegal în stat și societate se înrăutățește. Nemulțumirea vorbitorilor de limba rusă și statutul lor în societate și stat, este folosită cu regularitate de către diverse partide politice. Mai ales în ajunul alegerilor, ei includ în programele de guvernare prevederile cu privire la "protecția minorităților naționale." Promit că dacă ajung la guvernare, vor elimina orice dovezi de discriminare bazată pe motive etnice sau lingvistice, dar după venirea la putere, au tendința de a-și uita promisiunile.
Schimbarea spre bine prezentului și viitorului său.
Evaluînd toate aspecte ale vieții în Moldova de astăzi, co - președintele partidului „Renaștere ” subliniază:
- Situația este prea periculoasă ca să contam pe cineva sau să lasăm totul la voia întîmplării. Nimeni, în afara de noi, nimeni, în afara poporului multinațional moldovenesc nu va putea schimba soarta sa, prezentul și viitorul său. Noi știm cum să facem schimbări eficiente și mult asteptate de societate si în ce mod. Anume și din această cauză a fost creat un partid nou, care deja este implicat activ în viața politică a Moldovei. Principiul echității sociale, constituie unul din obiectivele, care este necesar pentru o bună guvernare și dezvoltare, pentru începutul renașterii țării noastre – Patriei noastre, Republica Moldova!
Noi inăintam cetățenilor Republicii Moldova un set de inițiative bine gîndite, care vizează construirea unei societăți productive, progresive, puternice și libere, în care se rezolvă problema vieții confortabile și sigure a fiecărei persoane, unde măsura principală de recunoaștere publică este faptul ce a făcut omul în numele țării și în numele altor oameni.
În baza ideologiei partidului nou „Renaștere” se propune principiul echității sociale, care conține cerință de corespundere dintre semnificația reală și statutul social a oamenilor, dintre drepturile și obligațiunile lor, dintre acțiuni și recompense, munca și remunerarea necesară. Echitatea socială, în toate vremurile a fost percepută ca o speranța că omul nu va fi înșelat nici de stat, nici de concetățenii săi. Anume și din această cauza în temeiul ideologiei noului partid „Renaștere ” sunt principiile umanității și echității sociale. Ele reprezintă un indice al tuturor evenimentelor și fenomenelor din viața socială a țării.
Domnul Vasile Tarlev evidențiază că printre sarcinile principale ale noului partid pot fi menționate politici sociale eficiente pentru toate categoriile de populație, în primul rând - tînară generație, pensionari și veterani. În acest scop, noul partid „Renaștere ” își propune să efectueze o serie de sarcini așa ca:
- Asigurarea copiilor cu educație decentă și garantată de catre stat si din contul statului. Introducerea unei serii de actiuni în sectorul educației, în special, educația la distanță a copiilor care și-au pierdut capacitatea de a învăța, ca urmare a închiderii școlilor sau nevoia de a merge la școală departe de casă.
- Acordarea sprijinului si atenției deosebite veteranilor, inclusiv din structurile de forță si pensionarilor care astăzi sunt în totalitate neprotejati de către stat.
- Protejarea reală a minorităților naționale din țara. Asigurarea funcționării gradinițelor, școlilor și a universităților în limbile minorităților naționale.
- Asigurarea reprezentării minorităților naționale în autoritățile administrației publice.
- Asigurarea libertăților oamenilor, inclusiv și libertatea de exprimare.
- Asigurarea respectării credinței crestin - ortodoxe și religiei.
Unul din scopurile principale ale partidului „Renaștere ” este renașterea economiei naționale. Este necesar de modernizat sectorul industrial, sectorului agrar și complexul științific al statului, asigurînd integrarea economică cu statele partenere, în prim plan fiind cele din CSI si UE. Astfel se va obține atragerea eficienta a investițiilor, iar prin implementarea tehnologiilor avansate în toate sferele, se va stimula dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Este foarte important crearea unui sistem fiscal stabil si atractiv pentru investiții, astfel încît politica fiscală a statului să asigure nu doar creșterea planificata a bugetului, dar și stimularea deschiderii unor noi întreprinderi, noi locuri de muncă, dezvoltarea businessului mic și mijlociu - factorul principal în procesul de formare a clasei mijlocii a tarii. Acest lucru va permite asigurarea nivelului înalt al asigurărilor sociale și calitatea vieți cetățenilor. Trebuie să fie stimulată dezvoltarea ramurilor prioritare ale statului, inclusiv sectorul agrar și cel de prelucrare finală. Nu mai puțin actual, este și promovarea dezvoltarii moderne si eficiente a gospodăriilor țărănești, stimulînd crearea asociațiilor de gospodării țărănești de același profil în cadrul comunității/satului, astfel dezvoltîndu-se și infrastructura rurală, datorită creșterii sferei de deservire a gospodăriilor țărănești.
În temeiul ideologiei partidului „Renaștere”, principiile umanismului și echității sociale servesc ca indicator al tuturor evenimentelor și fenomenelor din societate.
- Avem toate pîrghiile pentru a atinge obiectivele propuse și pentru a rezolva toate problemele - subliniază co-președintele partidului "Renaștere" - Vasile Tarlev.
- Această dorință, perseverență pentru obținerea rezultatelor, profesionalism, experiență și autoritate în societate. Suntem conștienți și convinsi de obținerea succesul propus.
- Astfel, partidul „Renaștere ” își propune să devină o echipă coerentă, monolita și eficientă. Noi suntem sinceri unii fata de alții, ne sprijinim și ne ajutam reciproc.
Puterea noastră - e unitatea! Credem că doar o concentrare puternică și unită cu privire la obiective si utilizarea maximă a timpului, precum și consolidarea forțelor vor ajuta partidul "Renaștere" în depășirea dificultăților și atingerea obiectivelor propuse.
Marina Șimanovscaia |